Wyposażenie lokali gastronomicznych

wtorek, września 01, 2020

 


Cześć. Może nie którzy nie wiedzą, ale skończyłam szkołę gastronomiczną. Do końca nie wiem czy jest to dobry kierunek, ale mam dobre wspomnienia z nim związane. Na takich lekcjach miałam omawiane wszystko zacząwszy od jedzenia, kończąc na sprzętach gastronomicznych. Miałam także okazję poznać to wszystko od środa przy praktykach. W tej restauracji co miałam praktyki wyposażenie było na dość wysokim poziomie, i mogłam wiele ciekawych sprzętów pooglądać, ale są takie lokale co wcale nie dbają o to, i nie mają się czym za bardzo pochwalić.

Co powinno znaleźć się w takiej restauracji? 

Na pewno jeżeli chodzi o restaurację to powinien być dobrej jakości piec. Najlepiej jakby miał wszystkie dostępne funkcję np. duszenie, gotowanie w parze, rozmrażanie itp. Im więcej funkcji tym lepiej. Nie będziemy musieli się martwić o osobne sprzęty. Oczywiście również nie może zabraknąć kuchenki, bo nie oszukujmy się, jest ona bardzo przydatna i wręcz niezbędna w gastronomi. Najlepiej jak będzie miała więcej niż 4 palniki. Dobrej jakości i duży stół to również niezbędnik gastronomi. Musi być ogromny, aby wszystko się na nim zmieściło. Najlepiej się sprawdzają te metalowe. Są podatniejsze na uszkodzenia i łatwo je później umyć. A jak już jesteśmy w temacie mycia to zmywarka gastronomiczna również jest potrzebna w takich lokalach. Sprawdzą się zarówno te zwykłe, jak i te które są specjalnie przeznaczone do szkła. Miałam okazję taką spotkać w restauracji, gdzie odbywałam praktyki i bardzo fajnie mi się z nią pracowało. Dobrze jest jak zmywarka ma w sobie od razu wyparzarkę, dzięki czemu zaoszczędzimy miejsca na kupno osobnego sprzętu do wyparzania. W ten sprzęt warto przeznaczyć większą sumę, bo nie tylko jedzenie zdobi nasz biznes, ale również czyste, lśniące i pachnące naczynia. Ponadto warto zaopatrzyć się w inne mniejsze sprzęty takie jak roboty do ciasta czy maszynki do mięsa. Żyjemy w czasach, gdzie mamy pełno dobrych jakościowo sprzętów, które mogą nam pomagać na co dzień w naszym biznesie. Nie zawarłam tutaj stolików, wystrojów czy innych rzeczy ale to już raczej temat na osobny wpis.

Jestem zdania, że jak chcemy już robić biznes to musi on być dopracowany. W tych czasach co kilka metrów znajdujemy restauracje, bary, kawiarnie.. Ale wracamy tylko do tych, gdzie można smacznie zjeść, i gdzie jest schludnie oraz tam gdzie wyposażenie kuchni jest na wysokim poziomie.

3 komentarze:

Dodając komentarz na blogu oznacza, że wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych

Obsługiwane przez usługę Blogger.